top of page

Ontdek de smaken van traditie: Hoe een recept klaarmaken in een terracotta ovenschotel of tajine

Ik geniet echt van lekker eten, vooral van die intense smaken. Mijn man heeft Marokkaanse roots, waardoor mijn smaakpapillen nog meer verwend worden. Fascinerend zelfs hoe kruiden als peper en paprika in Marokko een veel intensere smaak hebben dan de potjes hier.

 

In onze keuken kunnen uiteraard geen tajines of terracotta schotels ontbreken. Deze prachtige aardewerken schotels brengen niet alleen een speciale smaak en textuur aan onze gerechten, maar ze geven me ook dat rustieke, vakantiegevoel waar ik zo van hou.

 

In dit artikel deel ik waarom ik zo enthousiast ben over het gebruik van deze terracotta schotels en laat ik je kennis maken met hoe je een recept in deze schotels bereidt. Of je nu een ervaren kok bent of een beginner, het gebruik ervan is makkelijk en je gerecht zal indruk maken op je gasten. Dus waar wacht je nog op?




Wat is een terracotta schotel?

Een terracotta schotel is een traditioneel kookgerei dat al eeuwenlang gebruikt wordt in Marokko en andere mediterrane landen. Het is gemaakt van ongeglazuurd aardewerk en heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld tijdens het koken, waardoor de smaken en texturen van het gerecht optimaal tot hun recht komen.


En weet je, deze terracotta schotels zijn niet alleen handig, ze hebben ook een speciale betekenis. Ze brengen dat traditionele, ambachtelijke gevoel met zich mee. Telkens als ik terracotta gebruik, voelt het alsof ik een beetje authentieke nostalgie aan mijn keuken toevoeg. Het geeft me echt het gevoel dat ik deel uitmaak van een lange culinaire geschiedenis.

 

Voordelen van koken in een terracotta

Het gebruik van terracotta biedt diverse voordelen bij het bereiden van gerechten:

  1. Het poreuze materiaal zorgt ervoor dat smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Terracotta absorbeert de sappen en aroma’s van de ingrediënten op, waardoor je gerechten een diepere, rijkere smaak krijgen. Dus, maaltijden klaargemaakt in zo'n terracotta schotel zijn gewoon extra smaakvol en heerlijk.

  2. Daarnaast houdt terracotta warmte echt goed vast. Eenmaal opgewarmd blijft het lang warm, dus je gerechten blijven lekker warm, zelfs als ze al van het vuur af zijn. Superhandig als je eten serveert tijdens diners of feestjes. Iedereen kan dan genieten van een warm en smaakvol gerecht.

  3. Ten slotte is koken met terracotta ook nog eens gezond. Het materiaal is helemaal natuurlijk, geen chemicaliën. Het reageert ook niet op je eten, dus het beïnvloedt de smaak of voedingswaarde niet. Dus ja, terracotta schotels en tajines zijn gewoon een veilige en gezonde keuze om je maaltijden klaar te maken

 

Traditionele Marokkaanse recepten gekookt in een terracotta

In Marokko zijn er talloze traditionele gerechten die worden bereid in tajines en terracotta schotels. Een van de bekendste gerechten is de tajine met lamsvlees en pruimen. Het lamsvlees wordt langzaam gestoofd in de schaal, samen met ui, knoflook, pruimen en een mix van specerijen. Het resultaat is een smaakvol gerecht met een perfecte balans tussen zoet en hartig.

 

Een ander populair gerecht is de tajine met kip en olijven. Dit gerecht combineert malse stukjes kip met groene olijven, citroen, ui en een mix van kruiden en specerijen. De tajine zorgt ervoor dat de smaken goed vermengen en het vlees sappig blijft.

 

Hoe bereid je terracotta schalen en tajines voor op het koken?

Voordat je een tajine of terracotta schotels kunt gebruiken, is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Het inweken van de schaal is essentieel om ervoor te zorgen dat deze niet barst tijdens het kookproces. Vul de schaal met water en laat deze minstens 24 uur weken. Hierdoor wordt het poreuze materiaal van de terracotta verzadigd met water en kan het de hitte beter weerstaan.

 

Na het weken, haal je de schaal uit het water en laat je deze volledig drogen voordat je hem gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de schaal niet barst wanneer deze in contact komt met de hitte van het fornuis of de oven. Zorg er ook voor dat je de schaal voorzichtig behandelt en voorkom plotselinge temperatuurschommelingen.


Om de schotels te onderhouden en te beschermen, kun je deze regelmatig inoliën met een neutrale olie zoals zonnebloemolie. Dit voorkomt dat de schaal uitdroogt en helpt bij het behouden van de natuurlijke glans.


 

Stappen om een Marokkaans recept in een terracotta ovenschotel of in een tajine te bereiden


Het bereiden van een Marokkaans recept in een terracotta schotel of tajine is eenvoudig en vereist weinig extra inspanning. Volg deze stappen om een heerlijk gerecht op tafel te zetten:

  1. Kies een geschikt recept: Selecteer een Marokkaans recept dat geschikt is voor bereiding in een terracotta ovenschaal. Kies bijvoorbeeld een recept met langzaam gegaard vlees, gestoomde groenten of een stoofschotel.

  2. Bereid de ingrediënten voor: Snijd de ingrediënten volgens het recept en bereid eventuele sauzen of marinades voor.

  3. Bouw de lagen op: Begin met een laag van de ingrediënten die de meeste tijd nodig hebben om te garen, zoals vlees of groenten. Voeg vervolgens andere ingrediënten toe in lagen, volgens het recept.

  4. Bedek de ovenschaal: Plaats de pot in een voorverwarmde oven of zet die op het vuur en bedek deze met een goed passend deksel. Dit zorgt ervoor dat de warmte en stoom binnenin de schaal blijven, waardoor het gerecht gelijkmatig gaart en sappig blijft. Indien nodig voeg je water bij.

  5. Controleer de gaartijd: Controleer regelmatig de gaartijd van het gerecht en pas indien nodig de temperatuur of kooktijd aan. Houd er rekening mee dat de kooktijd in een terracotta schotel mogelijk langer kan zijn dan in ander kookgerei.

  6. Serveer en geniet: Haal de ovenschaal voorzichtig uit de oven en laat het gerecht even rusten voordat je het serveert. Garneer indien gewenst met verse kruiden en serveer het gerecht direct uit de terracotta ovenschaal voor een authentieke presentatie.

 

Besluit

Ervaar de authentieke smaken met terracotta schotels

Tajines en terracotta schotels zijn een essentieel keukengerei voor het bereiden van traditionele mediterraanse gerechten. Het langzame koken in de schaal zorgt voor een heerlijk mals en geurig gerecht vol met authentieke smaken.


Als je geïnteresseerd bent in het koken met terracotta schotels of tajines, bezoek dan onze website www.awayathome.be  en ontdek de verschillende opties die we aanbieden. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen terracotta schotels jarenlang meegaan en je keer op keer laten genieten van heerlijke gerechten. Omarm traditie en ervaar de smaken van terracotta!

23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page